when iman is inside

:: life is beautiful when everything is for Allah SWT ::

Thursday, February 11, 2010

::valentine's day (part 1) ::

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
Selawat dan salam buat rasul junjungan mulia Muhammad SAW,keluarga dan para sahabat serta para anbiya' sepanjang zaman

"bahawa amalan merayakan valentine's day tidak pernah dianjurkan Islam. Roh perayaan itu mempunyai unsur Kristian,amalannya yang bercampur dengan peruatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. oleh itu, amalan meraikan Hari Kekasih tidak digalakkan oleh Islam"

(persidangan majlis fatwa kebangsaan kali ke -71 yg b'sidang pada 22-24 nov 2005)

sudah jadi amalan yg susah nak ditegah, Valentine's day tuut diraikan oleh pasangan kekasih beragama Islam.

sunguh menyedihkan..kerana mereka sekadar menyambutnya sebagai sebuah hari penting dalam kehidupan mereka apabila mereka ada mempunyai pasangan kekasih..tapi mereka tidak sedar tentang asal-usul kewujudan hari tersebut..yg lebih menyedihkan..ada yang cukup membantah bila ada dikalangan sahabat2 yg beritahu bahawa berpasang2an sebelum nikah ni HARAM hukumnya..

ianya tak pernah dianjurkan oleh Islam malah dalam sejarah sendiri tak pernah terukir kisah2 mna2 sahabat yg 'couple'..semuanya engarahkan cinta pada insan mengikut landasanyg telah dianjurkan islam iaitu melalui pertunangan dan pernikahan..dengan sebab itu wujudnya baitul muslim...

menyentuh hal valentine's day ni..hari selase lalu seorang sahabt bg tazkirah di masjid tempat ana study..info-info yg akan ana sebutkan ni adalah dari maklumat yg dia sediakan..syukran pada sahabat tu yg sentuh isu tepat pada masanya..ana mohon izin nak sebarkan..

asal-usul valentine's day :

1. ditetapkan oleh pemerintahan empayar rom sebagai hari cuti orang juno. pada 15 februari pula adalah perayaan pesta lupercalia.

2. memperingati hari kematian st. valentine sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup. st. valentine dibunuh kerana pertelingkahannya dengan Raja Romawi

3. paderi st.valentine berkahwin dengan pengamal protestant, sedangkan paderi sememangnya tidak boleh berkahwin. ratu isabella yang terlibat dalam menumbangkan kerajaan islam sepanyol menetapkan 14 februari sebagai Hari Kekasih untuk st. valentine sendiri.

0 comments:

Post a Comment