when iman is inside

:: life is beautiful when everything is for Allah SWT ::

Thursday, October 29, 2009

:: 10 rukun bai'ah::

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha pengasih
Selawat dan salam buat rasul junjungan mulia, keluarga, sahabat serta para anbiya' seluruhnya sepanjang zaman

membaca nukilan ustaz nasruddin at tantawi dan abu saif berkaitan ummah centric vs jemaah centric yang hangat 3 tahun dahulu mengingatkan ana tentang rukun bai'ah yang ana pelajari setahun lepas..10 semuanya..sekadar refreshment pada iman...

1. faham

2. ikhlas

3. amal

4. jihad

5. pengorbanan

6. taat

7. tsabat

8. tajarrud

9. ukhuwwah

10. tsiqoh

hm..moga sentiasa di minda buat panduan...
dan moga bila di soal oleh kak asyikin taklah tergagap nanti..
dan moga oleh ingatkan sahabat2..insya allah..amin

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih

Selawat dan salam buat Rasul junjungan mulia, Muhammad al-Amin, SAW, keluarga, para sahabat dan seluruh anbiya’ sepanjang zaman..

orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu sehingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah ‘ sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar)’ dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemauan mereka setelah pengetahuan dating kepada kamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolongmu’

Menyingkap tabir siroh anbiya’..merenung perjalanan hidup para sahabat…menyedari hakikat..benar..mereka kuat dalam mempertahankan deen…

Di mana kita?

Menyelusuri perjuangan saudara2 kita di Palestine..sejak dari zaman as-Syahid Imam Hassan al-Banna..tidak pernah kering tangisan mereka..tdak pernah srut semangat jihad mereka..untuk apa? Perjuangan mempertahankan deen..menegakkan kalimah ‘LAILAHAILLALLAH MUHAMMADRASULULLAH’ sebagai kalimah tertinggi di muka bumi Allah ini..

Namun hakikatnya umat Islam terlena..bukan lagi terleka..sedarlah..bangunlah wahai pendokong dan penyambung perjuangan nabi..ayuh ke medan jihad! Berjuanglah demi agama yang tercinta…

umat Islam bagaikan gergasi yang sedang tidur..tidurkan mereka..!’

Inilah kata2 ahli ilmu Barat..mereka sentiasa memasang agenda agar kita terus2an kekal dalam angan2 dan mimpi indah..hinggakan ada yang tidak thud an tidak sedar umat Islam di asak dan di serang di setiap penjuru dunia kecuali…KECUALI…1 MALAYSIA…ya..kecuali Negara ini..kenapa?

Kerana umat Islam di Malaysia masih belum bangkit dari tidur..kerana umat Islam di Malaysia sibuk dengan dunia..kerana umat Islam di Malaysia kini berpecah belah…BERSATU KITA TEGUH…!BERPADU KITA AMPUH..!..

Lihat sahaja di negar2 jiran..Islam di Singapua..di Indonesia..Thailand…nah ini Negara jiran..seharusnya kita rasa sakit bila mereka diserang dan dilukai…bukan mengeluh simpati..Wahai umat! Mereka tidak ingin simpati mu! Mereka tidak mendamba belas ihsanmu! Mereka mahu semangat dan doa mu! Mereka mahu kesatuan darimu! Mereka mahu kebangkitanmu..itu yang merea tunggu..kita ini bersaudara! Kita bukan asing…sedarlah wahai umat Islam negaraku..!

di akhirat nanti akan kami tuntut..bila di tanya di hadapan Allah kelak..mengapa Islam di bumi mu kalah? Akan kami tuntut darimu saudara2ku di seluruh dunia…di saat kami dihina..diserang dan di sakiti..di mana kamu? Di saat Islam di hina..di permain dan dicabar..di mana kamu?’

Masih terngiang kata-kata salah seorang penduduk Palestine..ah ! ana tidak mampu melainkan terus2an berdoa dan menyeru masyarakat..asif jiddan saudaraku…asif jiddan..ana ti dak mampu..teruslah berjuang..moga kelak di akhirat kita bertemu..Islam pasti akan menang..ana tidak mahu menjadi punca kekalahan kecil Islam sebelum datangnya pertolongan Allah yang Maha dan memenangkan Islam..ana tidak mahu!

Sahabat..adik2ku..saudara2ku..ayuh..sedarlah..isu Palestine isu ummah ! isu Islam..mereka katakan mereka rela berlapar dan rela syahid..mereka tidak mahu belas ihsan..yang mereka mahu adalah kita menyambung erjuangan mereka..membantu mereka dengan doa dan usaha membanteras penjajahan musuh agama di negara masing2..sedarlah..mereka perlu doa dan bantuan kita untuk mereka teruskan erjuangan..pejuangan mereka bukan untuk membebaskan negara dan tanah air mereka tetapi perjuangan mereka adalah perjuangan agama..Islam di negara mereka dihina..dicabar dan dicerca..Islam dinegara mereka bererti Islam di seluruh dunia..selurh dunia harus merasakan apa yang mereka rasa..iaitu penghinaan ke atas Islam..ayuh bantu mereka selamatkan al-aqsa dan Islam dengan bantuan kewangan dan doa…boikot apa yang perlu dengan boikot secara sebenarnya dan istiqomah..

Mungkin sahabat2 tidak merasa seperti apa yang ana rasakan..saudara2 ana…sepupu ana..dan keluarga sebelah ibu ana di ancam di selatan Thailand..ya..ibu ana berasal dari sana namun membesar di Kelantan..ibu saudara dan ayah saudara ana masih di sana..tiap detik bagai menanti sakaratul maut hadir..nyawa umpama telur di hujung tanduk..kini ibu saudara ana menjadi pelarian di Malaysia..namun askar durjana Thailand tidak mahu melepaskan mereka..yang diburu adalah orang lelaki dalam setiap keluarga..termasuk ayahlong ana dan abang dee ana ..mereka terpaksa tinggalkan rumah yang indah dan kereta mereka..tanah serta segala harta dan menjadi daif di negara ini..tidak boleh ke mana2 hatta ke pasir mas sekali pun mereka tidak mampu kerana mereka masih menunggu pengesahan warga negara dari kerajaan negara kita..untuk menjadi warga negara Malaysia..

Nyawa mereka mungkin selamat tapi anak2 mereka di yala ? di narathiwat yang gagal turut serta untuk menetap di Malaysia dek kerana tugas dan study..masih terus berwaspada..

Yang terbaru .. saat cuti semester lepas..mereka di ugut agar menyerahkan ayahlong dan abang dee..jika enggan..mereka akan ramps segala harta dan tanah kepunyaan mereka..ah ! rampaslah…tanah itu bukan milik mereka tapi milik ibu ana.

.’berani buatlah.. ! we are ready to see u in court ! ingat kami takut ?’ kata ana dalam hati

Mungkin kerana ana rakyat Malaysia jadi berani fkir begitu..

Adik saudara ana…tidak mampu ke sekolah walaupun kini di Malaysia..kerana dia hanya faham bahasa Thailand..boleh menulis Thai sahaja..walaupun boleh bertutur dalam bahasa Melayu Kelantan..3 tahun mereka di Malaysia..3 tahun adik saudara ana tidak menerima pendidikan sempurna..bagaimana kelak dia mahu membela keluarga?

Ibu ana pernah cerita pada kami..salah seorang saudaranya mati di bunuh 4 beranak dalam rumah mereka sendiri..yang dibunuh..kaum lelaki dalam keluarga..meeka bukan orang ‘gedebe’ pun..orang baik2..ah ! tak hairan..peristiwa di Masjid Furqan 1 Jun lepas boleh berlaku..jemaah sedang bersolat ditembak mati di dalam masjid..kemudian menuding jari kepada gerilla Islam yang katanya tidak berpuas hati..BOHONG! kami tau itu perbuatan askar2 durjana…

Peristiwa di Tak Bai yang berlaku sebenarnya adalah pemberontakan kerana umat Islam ditindas…mereka di pinggirkan dari segi hak ekonomi, kebudayaan pendidikan dan sebagainya…

Ya..adik saudara ana ke sekolah dengan membawa pisau bersamanya.katanya ada askar di tengah jalan yang akan menahan mereka kelak..lagi pula mereka di suruh memakai nama siam..lemas ana dengar..

Tekenang saat gembira dulu saat semuanya belum kritikal..kami sekeluarga sering ke Narathiwat..malah pernah beraya di sana..solat Aidilfitri…main mercun..mandi perigi..berjalan2 di bandar dan mennton cerite2 siam..prabuthong dan sebagainya..menikmati ‘lok ching’ .. bergurau senda dalam bahasa Thailand yang kami tidak fahami..beraya dengan sepupu dan dptduit bhat Thailand..subhanallah..syukrn atas pengalaman tak ternilai itu..sungguh pasti saudara maraku merindui saat2 seperti itu…

Di Malaysia, kini, jarang sekali kita dengari khabar dari Selatan Thailand..seolah2 tidak ada apa yang belaku dan seolah2 tempat itu kini aman..hm! perbuatan terancang..hampir setiap hari pembunuhan berlaku..tapi semuanya mengelirukan dan sulit…BENCI!

Sahabat2 sedarlah..mereka sengaja melakukan semua ini..tanpa alasan pun mereka boleh membunuh..seolah2 nyawa kita tidak berharga…tapi ingat..pelindung dan penolong kita adalah Allah..Cuma kita perlu minta dengan usaha dan keyakinan serta keimanan yang kukuh terhadapNya..Dia Maha Kuasa..Dia yang Mencipta segalanya dan tiada yang mustahil bagiNya..

Sebagaimana Dia membantu saudara kita di Palestine..Begitu juga Dia membantu di tempat lain…doa..doa yang tidak putus untuk kemenangan Islam, pertolongan dan perlindungan dari musuh buat saudara di Palestine, Selatan Thai, Indonesia, Kashmir, Pakistan malah untuk keluarga kita di Malaysia dan seluruh umat Islam di seluruh Dunia..

JANGAN PERNAH BERHENTI MENGHARAP DAN BERDOA DENGAN KEIMANAN DAN YAKIN PADA YANG MAHA KUASA, PENCIPTA SEGALANYA…ALLAH THE GREATEST…TAKBIR!!!


::al-fatihah buat Abd Aziz::

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
Selawat dan salam buat Rasul junjungan mulia, Muhammad al-Amin, SAW, keluarga, para sahabat dan seluruh anbiya’ sepanjang zaman..

Mak Mawi, Yarang, Patani, Thailand
Responden : Ibu mangsa…
Tarikh kejadian : 16 Januari 2009

Abdul Aziz Ahmad, 29, tidak mempunyai jari sedari kecil. Beliau menjadi mangsa pembunuhan membuta tuli pihak berkenaan. Pada hari kejadian, tadika di belakang Masjid Darul Taqwa mengadakan acara sukan tahunan secara bergilir dengan tadika lain. Pada ketika itu, tadika penuh dengan orang ramai terasuk pelajar, ibubaa dan guru. Pada hari itu juga tanpa alasan yang jelas pihak berkenaan mengepung seluruh kawasan masjid dan tadika. Guru-guru sekolah tadika dan sekolah pondok sering menjadi sasaran pihak berkenaan atas tuduhan cuba mempengaruhi msykt untuk mbenci kerajaan di samping menganggotai kumpulan pengganas.
Pihak bekenaan menyerbu kawasan tadika dan masjid menyebabkan orang ramai panic dan lari bertempiaran menyelamatkan diri. Secara tidak sengaja, akibat panik, Abd Aziz juga turut lari ke bahagian belakang masjid. Sekumpulan pihak terlibat yang berada di belakang masjid menangkap Abd Aziz dan satu das tembakan kedengaran dari belakang masjid. Abd Aziz mati ditembak.
Orang ramai yang mengetahui perkara ini terlalu marah kerana pihak berkenaan menembak mati orang awam secara membuta tuli. Abd Aziz dikatakan ditembak mati pada jarak 5 meter. Laporan pihak polis mengatakan berlaku tembak menembak menyebabkan Abd Aziz terpaksa ditembak mati.Namun, semua orang tahu bahawa Abd Aziz yang kudung tangannya tidak mampu mengangkat senjata. Baginya, hendak makan pun, sesuatu yang sukar.
Satu tunjuk perasaan dilakukan oleh orang kampong dan kanak2 tadika bagi menuntut pembelaan. Namun, rayuan dan tangisan mereka tidak pernah di pedulikan.
Al-fatihah buat Abd Aziz dan seluruh umat Islam yang turut menjadi mangsa…al Fatihah…

Retyped from Milenia Muslim, edition : August 2009

Thursday, October 22, 2009

:: akhlak rasul ::

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
selawat dan salam buat rasul junjungan mulia, Muhammad al-amin SAW, para sahabat dan keluarga serta seluruh kaum anbiya'

alhamdulillah..akhirnya setelah satu semester menyiapkan company analisis,
semuanya berakhir dengan baik hari jumaat lepas, 16 hb oktober 2009.
pada mulanya memang ada krisis dengan teamwork ana tapi akhirnya bila kita
bertolak ansur, semuanya alhamdulillah, dipermudahkan oleh Yang Khaliq..=)

due date nya 16/10/2009, before 12pm..
kami hanta final report viva ukul 1pm..
jawabnya ahli teamwork lain maki habis2an..
namun..ana dan syaz cube tenangkan diri..mungkin bukan senang..apalagi bila di hasutan syaitan..marah tu satu perasaan yg indah sebenarnya..haha..kerana jika kita ikuti, ia akan membawa kepuasan aa kita
'puas hati aku marah kat dia'
macam tu lah lebih kurang..tapi ia merupakan satu sikap yang mazmumah dan dibenci rasul..rasulullah tak suka org marah2..kerana marah itu hasutan syaitan...kita di ajar oleh Rasulullah agar kita saar dan menahan kemarahan dengan beristighfar dan berzikir..tapi ana tak lah perfect..ana marah juga dalam hati..bad habit yang dah lame nak dibuang tapi masih gagal..wallahu ta'ala 'alam...

Wednesday, October 7, 2009

:: sebarkan..tolong! ::

dengan nama Allah yang Maha Pemuah lagi Maha Pengasih
selawat dan salam buat Rasul junjungan,keluarga,para sahabat dan seluruh para anbiya' semuanya

salam alaik sahabat wa sahabiah sekalian..

Nurin Jazlin Jazimin..

mana mungkin masyarakat Malaysia dapat lupakan kes yang menimpa anak kecil secomel dan sesuci dirinya..moga Allah membalas setimpal dengan perlakuan penjenayah ke atas anak kecil yang bersih dari dosa itu..

bukan keluarga Nurin sahaja yang ditimpa nasib sedemikian..namun rakyat Malaysia seakan makin lupa dengan perkara yang menimpa mereka..usah leka!
email ini ana dapat dari seorang sahabiah..moga dapat sama2 kita take note atas pesanan beliau..yang mana perkara ini berlaku di saat dia berada di tempat kejadian...

03 October 2009

Helah Menculik Kanak-Kanak Di Carrefour JB

Jika anda tiada anak kecil pun, tolong sebarkan maklumat ini kepada sesiapa sahaja. Kita tidak tahu entah siapa yang dapat diselamatkan dengan menghantar e-mel ini. Tolong beri sedikit masa dan hantar kepada kawan yang ada anak-anak dan cucu-cucu. Terima Kasih .

Kita mahu berkongsi apa yang berlaku hari ini semasa berbelanja di Carrefour JB. Seorang ibu sedang membongkok untuk membelek-belek daging, dan apabila berpusing mendapati anak perempuannya berusia 4 tahun telah hilang. Saya berdiri betul-betul bersebelahan dengan si ibu, sementara si ibu tadi terus memanggil-manggil anak perempuannya tapi hampa.

Saya meminta seorang pekerja lelaki Carrefour untuk umumkan kehilangan tersebut melalui sistem pembesar suara. Beliau terus melakukannya apabila diminta berbuat demikian, dan kemudian terus meninggalkan saya untuk membuat panggilan telefon. Panggilan itu untuk memaklumkan supaya semua pintu dan pagar dikunci menggunakan kata kod atau seumpamanya. Jadi mereka telah mengunci semua pintu dengan serta-merta.

Hanya 3 minit diperlukan untuk melakukannya selepas diminta. Mereka menjumpai kanak-kanak perempuan itu 5 minit kemudian di dalam bilik air dalam keadaan masih khayal. Kepala budak perempuan itu sudah separuh dicukur, dan hanya berpakaian dalam. Ada sebuah beg mengandungi baju, pisau cukur, dan rambut palsu terletak di lantai bersebelahannya untuk menukar wajahnya.


Siapa pun yang melakukannya – iaitu mengambil lalu membawa budak perempuan ini ke dalam bilik air, cukur rambut dan tukar pakaiannya – melakukannya kurang daripada 10 minit. Ini bikin saya menggigil tak sudah-sudah. Tolong perhatikan anak-anak anda apabila berada di tempat luas di mana adalah senang untuk kita terpisah dengan mereka seperti di gedung beli-belah. Hanya beberapa minit diperlukan untuk melakukan semuanya. 5 minit lagi maka anak perempuan itu tentu sudah berjaya dibawa keluar.

Saya masih amat terkejut ada manusia yang sanggup melakukannya, apa lagi dalam masa hanya beberapa minit. Masa anak-anak kecil boleh berlari tanpa hirau telah berlalu.
Budak perempuan itu kini selamat. Syukur ke hadrat Allah SWT, dan tahniah kepada pekerja Carrefour yang bertindak pantas.

SEBARKAN BERITA INI SELUAS-LUASNYA SUPAYA PERINGATAN DAPAT DIBUAT BAHAWA ADA MANUSIA GILA LAGI GANAS DI KALANGAN KITA SEMUA !


Thank you

Sunday, October 4, 2009

Facebook Membunuh Rakyat Palestin?
www.iLuvislam.com
Nur Syamimi Mohamad Napis
Editor : Im Koyube


Kini, anak kecil yang dibangku sekolah rendah pun sudah tahu menggunakan perkhidmatan internet, kerana segalanya di hujung jari. Seorang kanak-kanak lelaki berumur 10 tahun di tanya, "Mengapa guna internet? Adakah sebarang kerja sekolah yang diberi oleh guru yang memerlukan adik untuk menggunakan internet?" Balasnya, "Tidak. Saya nak tengok gambar kakak dan abang saya di luar negara sana." Ditanya kembali, "Bagaimana?". Di balas, "Tengok dekat Facebook atau Friendster mereka." Zaman ini amat mudah. Walau jauh beribu kilometer, jika rindu, hanya sekali klik dan beberapa taipan di papan kunci (keyboard), rindu yang terpalit di hati pasti terubat.

Facebook. Jika ada yang tidak pernah dengar perkataan tersebut, agak mustahil. Tetapi, jika ada yang tidak mempunyai akaun pada laman tersebut, bukanlah suatu yang pelik. Jika dulu, kalau orang bertanya, kenapa diri tak punya akaun Facebook? Mungkin ada yang menjawab, "tak perlu sangat kot." Tapi kini, jika soalan yang sama di ajukan, ada yang menjawab dengan jawapan yang agak simbolik, "sebab tak nak bunuh orang Palestin!". Bagi mereka yang tidak tahu hujung pangkal, pastinya pernyataan tersebut akan membawa kepada seribu satu persoalan, yang seharusnya dirungkaikan satu demi satu.

Semua sedia maklum bahawa laman tersebut di asaskan oleh seorang anak muda berbangsa Yahudi-Amerika, iaitu Mark Zuckerberg. Mengupas peribadi beliau, beliau ialah salah seorang pelajar yang pernah menuntut di universiti yang terulung di dunia, iaitu University Harvard. Namun begitu, di atas kesalahan yang yang telah dilakukan oleh beliau, akhirnya, beliau telah meninggalkan zaman pengajian beliau di institut pengajian tersebut.

Apa yang menyebabkan terdapatnya dakwaan yang mengatakan Facebook memberi sumbangan kepada pembunuhan rakyat di Palestin adalah kerana Mark, sebagai CEO, merupakan salah seorang ahli aktif di dalam Alpha Epsilon Pi Fraternity (AEPi). AEPi adalah sebuah persatuan yang di anggotai oleh mereka yang berketurunan Yahudi Amerika Utara. Fungsinya lebih kurang sama seperti persatuan-persatuan biasa lain, dan diantaranya adalah menjaga kebajikan ahli-ahli. Berdasarkan kepada laman AEPi, persatuan ini sering memberi bantuan dari segi kewangan kepada beberapa pertubuhan yang menyokong kepada Israel. Salah sebuahnya adalah American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

AIPAC secara umumnya adalah sebuah jawatankuasa yang membantu Israel supaya sentiasa mendapat sokongan kuat daripada Amerika. Antara kejayaan yang telah dibawa oleh AIPAC termasuklah membuat beberapa resolusi bagi menyokong dan mempertahankan hak Israel dalam menghadapi puak terrorist, yang dinamakan mereka sebagai Hamas dan Hizballah[1]. Sebagaimana kita mempercayai dan meletakkan harapan yang tinggi kepada para remaja/ belia, begitu juga dengan mereka. Pertubuhan ini percaya bahawa kunci kepada kekukuhan hubungan US-Israel pada masa hadapan adalah dengan mendidik para pemimpin belia yang ada hari ini. Justeru itu, mereka mewujudkan ‘AIPAC on Campus'. Program latihan AIPAC (AIPAC's training program) bekerjasama dengan sekolah-sekolah tinggi (high school), dan pelajar-pelajar universiti (sama ada undergraduate ataupun postgraduate) dalam melatih para pelajar bagaimana untuk mengukuhkan hubungan US-Israel melalui penglibatan di dalam bidang politik[2]. Program ini dinamakan sebagai AIPAC's Political Leadership Development Program. Pemimpin-pemimpin muda ini juga akan turut dilatih untuk menjadi seorang yang pro-Israel[3]. Disebutkan juga di dalam laman web AEPi, bahawa ramai pemimpin terbaik AEPi bergiat aktif dalam AIPAC di kampus mereka[4]. Melalui penerangan-penerangan diatas, dapat dilihat bahawa terdapat kerjasama di antara AEPi dan AIPAC.

AEPi juga adalah sebuah pertubuhan yang memerlukan komitmen daripada ahli-ahlinya sepanjang hayat. Alumni AEPi adalah antara mereka yang akan memberikan sumbangan kepada pertubuhan ini sama ada dari segi kewangan, mahupun kepakaran[5]. Disebabkan hal ini, ada pihak yang mendakwa bahawa Mark Zuckerberg, sebagai salah seorang alumni AEPi, secara tidak langsung terlibat dalam menyediakan ‘kemudahan' kepada pihak Israel untuk terus menyerang Palestin.


Jadi, bagaimana pula Facebook boleh menyumbang kepada Israel sedangkan ianya hanyalah sebuah laman yang menawarkan perkhidmatan percuma kepada pengguna yang mahu mendaftar? Dari mana datangnya sumber kewangan Facebook seperti yang diwar-warkan? Sebagaimana laman web lain yang menyediakan bahagian untuk pengiklanan di laman mereka, begitu juga dengan Facebook. Melalui iklan-iklan tersebut, secara tidak langsung akan menjana pendapatan kepada Facebook. Apabila sesuatu iklan dipaparkan di sebuah laman web, pihak yang bertanggungjawab mengeluarkan iklan tersebut perlu membuat bayaran diatas ruang yang di'sewa'. Terdapat beberapa sistem yang digunakan sebagai cara bayaran bagi sesebuah iklan di Facebook[6]. Salah satu sistem yang digunakan adalah Pay per click (PCP)[7]. Melalui sistem ini, pemilik ruang sewa akan dibayar sewa iklan berdasarkan bilangan kunjungan yang diterima oleh sesebuah laman, melalui iklan yang di paparkan. Jika banyak kunjungan yang diterima, maka bayaran yang akan diterima oleh pemilik ruang sewa juga akan meningkat. Sistem lain yang digunakan adalah Pay per Impression[8]. Bagi sistem ini pula, pemilik ruang sewa akan dibayar sewa bagi setiap kali iklan dipaparkan di laman mereka. Terdapat laman web yang menggilirkan paparan iklan di laman mereka disebabkan oleh banyaknya mendapat tempahan iklan dengan keadaan ruang sewa yang terhad. Maka, di dalam suatu masa, hanya beberapa iklan sahaja yang akan dipaparkan.

Berdasarkan kedua-dua sistem pengiklanan ini, kedua-duanya akan memberi manfaat kepada pemilik ruang sewa, tambahan pula, jika laman tersebut sentiasa mendapat kunjungan yang ramai daripada para pengguna internet. Ianya dapat dilihat di laman tersebut sendiri. Facebook menawarkan harga pengiklanan serendah US $1 satu hari[9]. Jika satu hari 100 orang pengguna Facebook tertarik dengan iklan yang dipaparkan di Facebook, dan langsung mengambil langkah untuk ke laman web tersebut, maka, akan menyumbanglah dia kepada peningkatan ekonomi Facebook.

Selain itu, Facebook turut menjana ekonomi dengan aplikasi-aplikasi yang terdapat di dalamnya. Bagi setiap aplikasi yang direka dan dihantar oleh pengguna, Facebook mengenakan bayaran terhadapnya. Bayaran tersebut tertakluk kepada status penghantar aplikasi, seperti golongan pelajar sama ada golongan bekerjaya. Harga yang paling rendah ditawarkan adalah kepada golongan pelajar iaitu sebanyak $175[10].

Seperti mana laman-laman web yang terdapat di alam maya ini, Facebook juga berhak mendapatkan keuntungan diatas perkhidmatan yang telah mereka berikan kepada masyarakat, terutamanya para penggunanya. Ada sesetengah pihak yang menggunakannya sebagai salah satu cara untuk mengekalkan hubungan dengan kaum keluarga mahupun sahabat handai. Malah, ada juga segelintir yang menjadikannya sebagai medan dakwah. Walaupun sepotong ayat ditulis, jika dicampakkan oleh Allah hidayah ke dalam hati seseorang, tidak mustahil dakwah itu akan menampakkan kesannya, walaupun ada yang mengatakan alasan dakwah itu sebagai yang lapuk.

Orang-orang awam dan pengguna seperti kita, sukar untuk mengetahui kebenaran disebalik dakwaan-dakwaan yang dibuat. Satu demi satu maklumat dicungkil untuk melihat perkaitan Facebook dengan organisasi-organisasi yang terlibat dalam usaha ‘menghilangkan' Palestin daripada peta dunia. Hakikatnya kita hanyalah pengguna Facebook yang berusaha untuk memanfaatkan kemudahan yang ada. Juga, jika ketika sesi pendaftaran pengguna (user sign up) dilakukan, tertulis disitu ‘Facebook menyokong Zionisme', adalah suatu yang mustahil pengguna Facebook akan meningkat kepada angka yang ada seperti hari ini[11].

Hari ini, jika di lihat dan di cari melalui enjin pencari (search engine), banyak dakwaan yang menunjukkan hasil ekonomi yang diperoleh daripada Facebook menyumbang kepada Zionis yang bertapak di Israel. Antaranya adalah apabila Mark Zuckerberg turut tersenarai sebagai selebriti yang hadir ke perayaan sambutan ke-60 Israel pada tahun 2008[12]. Bagi menentukan kebenarannya, tentu sahaja bukan mudah, kerana seseorang mampu untuk berbuat apa sahaja bagi melindungi diri sendiri. Namun, kita sedar bahawa pokok tidak akan bergoyang jika tiada angin. Apa yang perlu ialah sentiasa berhati-hati. Gunakan Facebook sebaik mungkin. Jika dakwaan mengatakan hanya dengan sekali log in, kita telah menyumbang kepada kekayaan Facebook, maka, kurang kan ‘kemasukan' kita ke dalam Facebook. Apabila benar-benar terasa ada kepentingannya, barulah log in. Jika terasa tidak bertambah amal dalam diri, elakkan daripada melakukannya. Hal ini adalah kerana, segala perubahan terletak pada diri kita. Masih banyak urusan di luar sana yang perlu kita lakukan, selain untuk selalu log in ke dalam Facebook.

Kata-kata yang dipetik daripada pencarian di internet hari ini, ‘log out and get a life outside there... see the skies!'

Tidakkah mereka memerhatikan burung-burung yang mengembangkan dan mengatupkan sayapnya di atas mereka? Tidak ada yang menahannya (di udara) selain Yang Maha Pengasih. Sungguh, Dia Maha Melihat segala sesuatu[13].


Disediakan oleh,
Nur Syamimi Mohamad Napis
Setiausaha Media I iLuvislam.com

:: murtad di bulan ramadhan? ::

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih..
selawat dan salam buat rasul junjungan mulia..sahabat, keluarga serta seluruh para anbiya'

astaghfirullah hal 'azim..

baru tadi..hajatnya ana nak mencari info lebih detail tentang salah seorang ummul mukminin..juwairiyah al harith..jad inya ana pun search dan jumpa ..ana click dan ana baca..pengarangnya ernama ali sina..(ala-ala ibnu sina)

tai rupanya..astaghfirullah..di laman web yang
ana baca artikel tentang juwairiyah ini salah satu laman web yang 'MEMURTADKAN' orang islam..astaghfirullah..

ana sempat membuka beberapa tajuk forum di situ namun tidak lama..sebabnya ada tajuk f
orum yang mengatakan mereka tak jadi masuk Islam dek kerana membaca artikel dan perbincangan di laman web ini..ana tak berani lama2 terus ana close..takut ula iman yang ada di pesongkan syaitan...

na'uzubillahi min zalik..

sempat ana membaca salah satu kenyataan dari penulis yang menamakan dirinya 'yang sadar'..
'yang sadar' ni merupakan salah seorang rakyat Indonesia..katanya..dulu saat dia masih Muslim..dia pergi mengaji..ditanyakan pada ustaznya..

Saya bertanya:" Pak Ustad, mengapa kita harus MEMBENCI orang yg NON ISLAM ?, ustad pun menjawab:" Karena NON ISLAM itu adalah KAFIR, dan KAFIR itu menurut alloh wajib utk di benci...!!! Oleh karena itu MEMBENCI orang kafir di perbolehkan oleh hukum allah !!! jawabnya. Lalu saya pun bertanya lagi:" Kalo begitu, bolehkah kita umat muslim menzolimi, memperkosa, menjarah serta membunuh org2 yg NON MUSLIM tsb ??? Ustad menjawab:" Itu semuanya BOLEH !!! Darah org kafir HALAL , asalkan kamu berteriak " Allahuakbarr...!!! " maka semuanya adalah HALAL adanya !!!......

katanya lagi...
Setelah beberapa hari saya terus merenung kata2 Ustad tsb, saya membuka buku2 agama lain, buka internet dan akhirnya saya SADAR....,bahwa Disekian banyak Agama di dunia ini, cuman Agama ISLAM ini lah yg mengajarkan umat2nya UNTUK MELAKUKAN KEJAHATAN dan KRIMINALITAS...,

la haulawala quwwata illabillah hil'aliy yul 'azim

dan akibatnya..laman web berkenaan di block di indonesia oleh pihak kerajaan..penulis berkenaan juga menyatakan bahawa Islam mengajar kejahatan..

inilah yang terjadi bila kita ini hanya bergurukan media..bergurulah dengan orang2 alim lantas kita akan dibentangkan dengan kebenaran demi kebenaran

kata si penulis lagi ..dia suka hati dan rasa lega bila murtad..nah!~mengaku pula murtad..jika mengaku murtad..nah! senang aja..di jalankan hukuman hudud ke atasnya..

founder of the respective website..mencabar muslim agar membuktikan kebenaran Islam dan kesucian Muhammad..antara katanya .. :

I receive many emails from angry Muslims, who sometimes beg me, and sometimes order me to remove this site. I consider both, pleading and bullying, signs of psychopathology. Argumentum ad baculum and argumentum ad misericordiam are both logical fallacies.

If you do not like this site and want me to remove it, instead of acting as a bully or as a victim, disprove my charges against Muhammad logically. Not only will I remove the site, I will publicly announce that Islam is a true religion. I will also pay

$50,000 U.S. dollars

to anyone who can disprove any of the dozen of the accusations that I have made against Muhammad. I accuse Muhammad of being:

a narcissist a misogynist a rapist
a pedophile a lecher a torturer
a mass murderer a cult leader an assassin
a terrorist a mad man a looter

subhanallah..

moga Allah tunjukkan kebenaran padanya..

jika ada sesiapa yang nak buktikan padanya (ali sina), perlulah mengemukakan hujjah yang konkrit..kerana ramai yang dah debat dengan dia..tapi dia kutuk balik..semoga dia diberi Hidayah..

khuatir ana nak siarkan nama laman webnya kerana ada yang nak masuk Islam tak jadi bila baca artikel dan segala lah yang ada di situ..dan ada pulak yang Islam pun boleh murtad...astaghfirullah..

ada sesiapa yang berhajat untuk berhujjah dengan ali sina tu..beritahu pada ana dan ana akan maklumkan..boleh juga cari sendiri...tapi jangan percaya apa2 dari laman web itu 100% tak boleh pakai..

dan dinasihatkan bagi mereka yang fahaman agamanya belum mantap..janganlah nak cuba2 baca artikel di situ...

moga Allah lindungi kita sekelian,sahabat2 dan ahli keluarga kerana mereka juga sibuk berdakwah macam kita..ramai yang murtad time ramadhan tempoh hari..di indonesia...

-yakin dan percayalah dengan Allah..innallah ha ma'a...

-hidayah-


:: Jilbab :: - pakaian menutup aurat

dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih

selawat dan salam buat rasul junjungan Muhammad SAW, keluarga, sahabat serta keseluruhan para anbiya'

" Hidayah, i wanna ask you something about tudung.. tudung kan untuk menutup aurat..but why people wear tudung yang mahal2..until some of them are willing to buy tudung for almost RM 90 .. its for tutup your aurat only"

hm..malam tadi saat sahabat2 hebat memperdoalkan hal tajarrud (mengosongkan fikian dari kemahuan dunia) ada salah seorang dari sahabat yang come out with example of tabarruj...

terkenang waktu ana di sekolah menengah..form 4..one of my chinese friends ask me the above question..waktu tu kami sedang menghadiri pertandingan pidato lembaga hasil antara sekolah2 di salah sebuah hotel di seremban..hotel alson klana..

aduhai~ macam mana nak jawab ni?

' you know..Allah is beautiful and all of its creation are also beautiful and fascinating...Allah loves beautiful things..boleh pakai tudung cantik but not too much until over the limit.."

itu je lah yang mampu ana jawab..

soal tabarruj ni tak ramai yang faham..
Allah suka kecantikan..Allah itu Maha Indah dan seluruh ciptaanNya, keindahannya mempesonakan...namun berlebihan itu melampaui batas yang ditetapkan oleh Allah sendiri..
perlu kena pada tempatnya..nak bercantik2 untuk suami amatlah dituntut tapi bukan untuk tatapan umum..

menutup aurat bermakna kita hendaklah menutup bahagian2 tubuh yang diperintahkan untuk ditutup oleh Allah SWT..berpandukan al-Quran..al-Quran itu manual Allah sebagai rujukan utama kita...

perlu difahami..memakai tudung bukanlah untuk menutup rambut tetapi untuk menutup sebahagian daripada tubuh iaitu rambut, leher dan dada..

ada setengah dari masyarakat yang gemar memakai selendang..yang tebal tidak ada salahnya tapi kebanyakannya yang nipis..nampak leher dan jika tidak pun, bentuk lehernya nampak..itu tidak mencukupi..ibarat beli kain untuk buat baju tapi tak cukup untuk tutup badan..

dalam surah al-ahzab ayat 59 disebutkan tentang pakaian yang menutup aurat itu dengan jilbab.. jilbab merupakan sejenis pakaian labuh dan lapang yang dapat menutup kepala, leher dan dada..makanya, pakaian yang menutup aurat itu seharusnya memenuhi syarat2 berikut :

  1. menutup seluruh anggota badan wanita kecuali wajah dan dua telapak tangan. inilah aurat wanita di hadapan lelaki ajnabi ( bukan muhrim) menurut pendapat imam Syafie'
  2. pakaian menutup aurat atau jilbab itu sendiri pada dasarnya bukanlah perhiasan.
  3. kain fabrik yang digunakan adalah tebal dan tidak tipis atau jarang. tujuannya adalah untuk menghalang daripada menampakkan warna kulit dan bayangan serta bentuk susuk tubuh badan wanita
  4. tidak memakai wangi-wangian hingga menusuk hidung dan menarik perhatian. berwangi itu konsepnya hanyalah untuk menghilangkan bau badan.
  5. fesyen pakaian tidak menyerupai pakaian wanita kafir atau jahiliyah atau bukan muslim
  6. tidak menyerupai pakaian lelaki
  7. berpakaian dengan tidak ada maksud untuk menunjuk2, menarik perhatian atau mempamerkan kecantikan kepada orang lain selain suaminya sahaja.
ukur dan nilai diri anda wahai muslimah

ana pun samal =) .
insya Allah..marilah sama2 ke arah 'sifarkan tabarruj'.

p/s : tabarruj ertinya berhias secara berlebihan.

wallahu ta'ala 'alam..

+ hidayah +

Saturday, October 3, 2009

:: at last..viva! ::

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih

selawat dan salam buat rasul junjungan mulia, keluarga,para sahabat dan seluruh para anbiya'

salam semuanya

akhirnya hari ini tiba juga..
hari presentation viva.
nervous sungguh pagi tadi sampai nur dan siti dayah tak henti2 bagi semangat..
sempat praktis untuk kali terakhir dalam toilet as-syakirin..sebabnya takut ganggu sahaat2 yang dala bilik gerakan..tak tidur malam tadi ana dibuatnya..namun akhirnya ia menjadi hari yang sedih bagi ana..

inilah hari yang ana nantikan sedari awal semester..sadly, i fails to perform with my best performance..the nervousness makes me fails to perform like what i have practice..

lagi pula team group lain except for syaz, present tengok kertas..kami tak tengok kertas..panel pula datang lambat jadinya kami terpaksa speed untuk kejar masa to end up beore 9.30..

LCD di bilik kuliah tu ula LCD baru..ana tak pernah guna lagi jadinya ana tak tahu macam mana nak hidupkan..kelam kabut call abang lan ILQAM..and akhinya dah tengok jam dah hampir pukul 8 pagi, ana call amir anuar..kot2 dia pernah guna LCD tu..

amir pulak tak ada kat kampus..dia kat tangkak waktu ana call..ana dah gelabah tahap maxima dah bila jam dah pukul 8..syukur abang lan ILQAM akhirnya dapat di hubungi..dan rakan abang lan hadir to fix the problem..rupenya problem kat fuse box..bila panel masuk je..masing2 get ready..panel pulak buat muka garang..gelabah semua orang...

walaupun teruk juga kami kena hentam kat panel sampai ana tak tertahan air ata sejuru sahaja sampai di as-syakirin.namun seuanya berakhir sudah..now..nak concentrate on test law, assignment biz dev and final report for viva..moga dengan rahmat dan kasih sayang Illahi, kami akan dapat keputusan yang baik...amin...

sedih lagi sebenarnya ...sahabat ana di kampug nakhoda, selayang turut doakan..
ana ceritakan aa yang berlaku..dan katanya..
'yang dah berlaku tu tetap dah lepas, fokus pulak pada yang akan datang'

benar..usaha dah buat..sekarang masanya untuk doa dan tawakkal..

ustaz azrul buat open house..ana mulanya memang excited nak pergi..nak jumpa anak2nya yang comel2 tu..terubat rindu pada Iqbal dan Amjad..anak2 saudara yang comel sangat kat selayang tu...


tapi bila dah sedih jadi macam tu..dah rasanya keberatan nak pergi dengan wajah yang sembab dek tangisan..akhirnya ana tertidur sehingga jam 4 petang lebih..bila kak sal ajak..ana terus siap2..awalnya tak nak pergi tai kata sahabat di kampung nakhoda, selayang tu...

'orang dah jemput sebaiknya pergi. pergi open house tu nanti, enti makan banyak2 hilangkan tension ye..'

syukur..ana rasakan terubat juga kesedihan bila berada dalam kemeriahan di rumah ustaz..ana jamah sedikit je makanan..sebab bila ana sampai ana tengah bercakap dengan maam di telefon..mama kate jangan sedih..dah buat tu dah lah..moga dapat yang ebaik..nak buat macam mana..yang enting dah cuba..hm~terubat sedikit kesedihan..tiba2 geng2 JPK siswa smpai..terus serbu meja makan..alahai~ kempunan ana nak makan mee sup kak Liza...

ana pun sibuk melayan anak kecil ustaz..'izzah annur dan aizuddin al Qassam..akhirnya daat juga ana tersenyum..rasa ringan sikit kepala..cuma tak sempat tegur UKM je tadi..

kata sahabat di kampung nakhoda tadi.
'mana nti tau ntum yang paling teruk. mana tau ntum baik sikit dari teruk..banyak2 sabar..lain kai jangan seronok sangat..'

huhu..=)

apa2 un hati senang bila melihatkan sahabat2 muslimin dan muslimat ramai2 hadir ke rumah ustaz hari ini..rase sedih juga mengenangkan ini semester akhir ana di sini..viva dah lepas..next is the final exam and we are done for diploma hidayah! good bye everyone..

sedih nak tinggalkan semua..ana rase seolah2 ana akan pergi jauh hingga tak bertemu lagi mereka..wallahu ta'ala 'alam...maafi ana sahabat2..

hm!
ana yang hina

H-idaYa-H

Friday, October 2, 2009

:: pemergian ::


dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
selawat dan salam atas rasul junjungan mulia, keluarga dan para sahabat serta seluruh anbiya'

hari ini merupakan antara hari2 yang ceria yang pernah ana lalui...baru ana tahu kenapa ramai kawan2 yang masuk kelas C2..kelasnya lebih seronok..environment study dengan mereka lebih seronok berbanding c1..mungkin kerana kawan2 c1 serius sewaktu lecturer mengajar..100% tumpuan..tapi ini kali ke dua ana masuk kelas c2 seanjang keberadaan ana selama 3 thn di kampus ni..suasana pembelajaran yang responsive antara lecturer dan student membatkan semangat nak study tu bertambah..

hari ni jugak antara hari2 yang dirundungi perasaan sedih..entah kenapa perasaan sedih ni tak mahu hilang dari hati...sejak bulan ramadhan..ana rase rindu dan sedih nak tinggalkan sahabat2 dan murobbi2 disini..seakan ana tidak akan kembali ke sini lagi..

ya Allah..jika benar kata hatiku..biarlah aku pergi dalam keadaan tiada kesalahan pada sesiapa melainkan telah dimaafkan seikhlasnya..

selamat tinggal sahabat...:: tenteram ::

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih

selawat dan salam buat rasl junjungan mulia,keluarga,para sahabat dan para rasul dan nabi keseluruhannya

salam semuanya..
moga dikasihi Allah leih dari diri yang hina ini..

sedikit perkongsian..

mendekatkan diri dengan Allah adalah pusat kedamaian dan ketenteraman bagi orang mukmin. Kerana Allah SWT adalah tumpuan orang yang taat dan kekasih para 'abid.
sesiapa yang tenteram dengan Allah SWT, ia akan tenteram dengan kehidupan, merasa bahagia dengan apa yang ada, dan menikmati hari-harinya dengan hati yang tenang dan lapang. Cinta Allah terukir di hatinya, sifat2 Allah bersemayam di kalbunya dan nama2 Allah tergambar di depan matanya. azab Allah sentiasa terngiang di telinganya..istighfar sentiasa di hatinya dan taubat sentiasa dilakukannya.

perasaan dekat dengan Allah akan menimbulkan kesan2 positif dan indah dalam diri. merasa tenteram dengan-Nya,bahagia dengan pehatian-Nya, dan gembira dengan perlindunganNya.

"Jika hamba-hambaKu bertanya padamu tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat. Aku mengabulkan doa oang yang berdoa ketika berdoa kepadaKu" [QS 2 : 186]

perasaan tenteram dengan Allah bukan umpama angin yang datang sendiri tanpa dipinta, tetapi ianya menuntut usaha keras dan mujahadah yang kuat. ianya adalah buah dari ketaatan dan kecintaan padaNya. sesiapa yang taat kepada Allah, mengerjakan yang dierintah dan meninggalkan yang dilarang secara bersungguh2, maka dia akan beroleh ketenteraman, kedamaian dan dekat denganNya serta kebahagiaan bermunajat dan menghadapNya.

Wallahu ta'ala 'alam

-hIdaYah-

Monday, September 28, 2009

:: rumput yang cantik dan orang tersayang ::

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih

selawat dan salam buat rasul junjungan, para sahabat dan keluarga baginda.

salam alaik

hm~ hari ni kena hantar report summary untuk viva..
agak tension hari ni..pagi tadi kelas bond cancel..team viva yang lain dah siap..ana tengah sibuk edit..sejak bile lah ana jadi editor ni..tak tahu lah...dah pass baju viva kat ain..dia kate ok..mana taknya..2-3 hari ana habiskan untuk cari baju..yang ada ana syukuri..sangat2

terasa excited untuk perform dalam real viva sabtu yang akan datang ni..time tu jugak denganya ustaz azrul nak buat open house..hm~ tak rase nak pergi..tengoklah keadaan

sejak balik dari cuti ni tak rase nak jumpe sahabat2..malam tadi solatnya di bilik saja..rasa indu pada as-syakirin meronta tapi dek kerana tugasan yang banyak lagi tak siap...hm~

banyak pula mengeluh hari ni..sabar..insya allah Allah bantu..syaratnya..niat 'lillahi ta'ala'
tapi rindu pula pada sahabat2..pada yang dah tiada kat kampus ni..kak su, kak ana, kak ayu, hajar, syu, aimie ,azie, ayu..ayu? hm~ ayu..

ayu,
rindu plak ana pada dia..walhal kerja kami bertengkar aje..tapi alhamdulillah..tak siapa mengerti kecuali kami..ertengkaran itu yang membuatkan ikatan hati kami makin kuat..dialah sahabat yang ana sangat kasihi..kami bertengkar pun normally sebab ada perkara yang dia buat yang ana rase tak elok..sama juga dengan dia..niatnya..nak menegur sahabat yang dicintai kerana Allah..sekarang? dah tak boleh lagi..ayu dah tak ada..tiap kai call..ana rase sgt rindu padanya dan hampir setiap kali menangis sewaktu atau selepas call...moga Allah kasihi dirinya dan pelihara dirinya dari pesona dunia setiap masa...

kak su pernah cerite satu kisah yang ana sangat ingat..kisah rumput yang cantik dan orang yang tersayang...

sau hari, seoang pelajar, di suruh oleh gurunya untuk memeti rumput yang paling cantik dan dibawa ke sekolah keesokan harinya..dengan syarat..si pelajar di saat memilih, tak boleh berpatah balik..si pelajar pun terus ke padang dan cuba memilih yang terbaik..
pada mulanya dia berjalan dahulu kerana rumputnya tak berapa elok.kemudian dia terjumpa yang bagus..tetapi dia nak tengok lagi sama ada di hadapan lebih bagus..dia terus begitu sehingga setiap kali jumpa yang cantik..dia sangkakan yang di hadapan lebih cantik..akhirnya dia sampai ke hujung padang dan rumput di situ kering...dia lantas teringat pesan gurunya yang dia tidak boleh berpatah balik..lalu dengan sayu hatinya pulang dan keesokan harinya..apabila ditanya oleh gurunya..mengapa dia tak bawa rumputnya..dia pun ceritakan pada gurunya apa yang berlaku..

makanya, guru itu pun menerangkan hikmah disebalik tugasan mencari rumput itu.kata si guru...rumput yang cantik itu ibarat orang yang kita sayangi..apabila kita dah jumpa yang kita sayangi dan itu yang terbaik bagi kita, terima seadanya segala baik buruknya..janga terlalu memikirkan bahawa ada yang lebih baik dari itu..hargai mereka yang ada di sisi..

saat masih di dalam madrasah ramadhan tempoh hari, ana, kak ema , alin, hidayah, hana dan wardhah duduk dalam bilik gerakan muslimat di a-syakirin sambil menunggu waktu untuk bantu sediakan juadah berbuka..kak ema mulakan satu game yang pada mulanya kami malas nak main..haha..tapi kami main juga..dia pusing handphonenya dan bila ianya berhenti...siapa yang ditunjuk oleh handphone itu aka di soal..kak ema soal tentang pengalaman manis.ana katakan ianya waktu ana balik beraya di rumah mak saudara ana di narathiwat, thailand. dan yang keduanya ana dapat berada di sini bertemu sahabat2..saat tu sedih sebenarnya..sebab ana insya Allah grad tahun ni...insya Allah..di mana ana nak cari ganti teman2 dan sahabat2 yang mengaihi diri ini seadanya kerana Allah, terima baik buruk kita, usah senang bersama, gelak ketawa, gurau senda dan tangisan..semuanya dirasai bersama...

ya Allah..kasihi mereka kerana mereka ini hamba2mu yang sangat mentaati dan mencintaimu..mereka sangat2 ersungguh memperjuangkan agamamu dan menjalankan krja2 dakwah agamamu..mereka ini orang2 soleh dan taqwa..ana sangat kasihi mereka..moa Ekgkau kasihi mereka lebih dari yang ana mampu...Allah hu rabbi...bantu aku agar aku dapat seperti mereka..agar di akhirat kelak aku bisa berjalan berpimpingan tangan bersama mereka menghadap Mu dan bersama menuju syurga...

amin...

wallahu ta'ala 'alam

love u Allah

-hIdaYah-

Sunday, September 27, 2009

:: SELAMAT HARI RAYA =) ::

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
selawat dan salam buat Rasul junjungan, Muhammad al-amin SAW, para sahabat, keluarga dan seluruh para nabi dan rasul

salam alaik..

EID MUBARAK YA SAHABATI..
selamat hari raya sahabat2,rakan2,kawan2 dan teman2 serta sesiapa yang mengenali diri yang hina ini.

sungguh Allah SWT mengetahui segala yang baik untuk hambanya..

syukur alhamdulillah selamat sampai ke kampus..hm~banyak lagi assgnment yang belum selesai..ada juga yang belum buat.apaah nak jadi..

cuti raya memang raya betul..hm~untuk adik ana si najmi tu memang seronoklah tapi..untuk ana dan farah yang dah besar gedabak dan akhi adha yang dah macam gorilla tu..raya kali ni memang berbeza dari selalu..penat tak payah cerita lah kan..memang raya tahun ni abah tak henti-henti ajak kawan2 dan sedare mare datang rumah..penatlah kami jawabnya..tapi yang best tu..semua orang ada raya kali ni kecuali maksu..maksu kerja...

kaklong pun balik..alhamdulillah...melihatkan dia yang baru balik umrah dengan semangat baru dan anjakan paradigmanya..ana turut sama terasa semangatnya..hm~ moga Engkau pilih aku menjadi salah seorang dari tetamu MU ya Allah...

tahun lepas..masih ana ingat..abah tak nak orang datang beraya kat rumah..mungkin masih sedih dengan pemergian arwah wan...tapi tahun ni abah ..tak tahulah...abis ajak semua orang datang rumah..10 haibulan 10 nanti nak di adakan rumah terbuka untuk balai pulak.hm~ alamatnya memang ana kena baliklah..ma bukan larat sangat.nanti semput pulak..boleh ana ajak sahabat2 sekali datang beraya..

abah memang rajin buat makan2 untuk anggota balai dia..tapi kadang2 ana pun naik marah dengan budak2 tu..bukan abah dengan ma je..kadang2 budak2 tu maam tak reti pulak nak tolong kemas..padahal buat untuk diaorang..ada pulak yang anggap ma ngan abah macam mak ayah sendiri tapi bila time kemas.semua lesap..hm~penat sama2 la...kenyang sama2..bukan apa..ma tu memang tak boleh buat kera berat sangat.hari tu dah masuk wad..panik semua orang..

tahun ni solat aidilfitri pn kat rompin je..tapi subhanallah..ramai sangat2 orang.ana dan farah tak sempat solat..samai depan masjid..orang dah habis solat..tapi raya kali ni seronok..sebab kaklong balik dengan putera2nya yang comel2 tu..dan semua saudara mara ada.

moga aidilfitri dan madrasah amadhan yang baru berlalu membawa seribu manfaat dan hikmah..


:: SELAMAT HARI RAYA =) ::

Monday, September 14, 2009

:: kenangan lalu ::

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
selawat dan salam buat nabi junjungan mulia, Muhammad SAW, keluarga serta para sahabat dan seluruh para anbiya'

dua hari lepas jelas terasa penatnya..hari ni pun sama..
moga penat dalam rahmat..

hari demi hari, ana makin letih dan rasa bosan dengan VIVA....subhanallah..walhal itu salah satu tanggungjawab dan kewajipan ana disini selaku pelajar..

penat dan letih dengan kawan2..macam2 kerenah..

yang terbaru...pasal presentation..pre-VIVA hari khamis ni..syukur ana dan teman ana, syaz dah cop awal2 tajuk yang kami mahir..syaz present technical, ana present economy..walaupun yang sebenarnya ana lebih mahir dalam technical berbanding economy..tapi khuatir bila viva nanti panel tak tanya presentor..jadinya kami dah siap2 tukar dari awal...

semalam..alhamdulillah..sempat ke taman2 syurga..kuliah ilmu bersama al-fadhil ustaz kamaruddin majid..berkenaan tauhid..syukur ya Allah..ana lebih memahami hakikat dan erti tauhid sekarang dan ilmu juga bertambah..kasih dan cinta padamu juga turut bertambah..

antara yang di perkatakan oleh al-fadhil ustaz..adalah kesan atau impak terhadap individu apabila ibadah diterima...subhanallah..memang memuhasabahkan diri..ana kembali menilai diri..di mana tahap keimanan setakat ini...belum cukup untuk ana bawa menghadap Illahi..belum cukup..belum cukup! innalillah..

terasa kemanisan ibadah apabila ibadah kita diterima Allah...

dulu saat ana busy menjadi ajk dalam PMI, memang ana terasa kemanisan ibadah..bila cuti semester, sangat rindu dengan suara azan dari masjid as-syakirin..rindu nak menapak ke as-syakirin...rindu as-syakirin..rindu nak berada di dalamnya, beribadat sepuasnya..tapi kini berbeza..

mungkin kerana ana sudah tidak lagi terlibat dengan PMI, makanya ana jadi ambil lewa je dengan tugas2 dakwah..astaghfirullah..sudah bermalas-malasan dalam membuat risalah..dulu, cuti semester pun ana dok sibuk menghadap komputer dan laptop untuk buat risalah untuk PMI dan sekaligus untuk diedarkan di masjid di rumah serta di letakkan di balai polis rompin ( depan rumah ana je ..huhu =) ) tapi sekarang? hm~ komputer pun buka khas bila nak buat viva..haha =)

tidak lagi terasa seperti dulu..benarlah kata ustaz..iman itu ada pasang surutnya, ada naik turunnya..

teringat kembali saat mula2 ana pakai tudung labuh..kawan2 ejek..huhu =) dahsyat sungguh saat itu..sampai mereka menjauhi..ana akhirnya dah biasa berseorangan tapi tak bermakna tidak mempunyai teman..ada ..cuma selesa sendirian...tak perlus susahkan orang nak tunggu kita..kita pula.. tak payah susah2 tunggu orang..

seterusnya ana hampir dengan masjid, mula haafaz al-Quran dan mula aktif dalam PMI..
roomate saat itu kurang selesa..yelah..balik lambat..jarang ada kat bilik..katil penuh dengan buku dan fail..adakalanya tidur hingga separuh hari...jadi mereka mula mengkritik..malah kata pada ana..'nampaknya, Hidayah lah yang gantikan kakak kat masjid tu jaga masjid nanti'

ana peduli apa..hm~ saat tu memang ana sangat2 teags pada diri ana..paksa diri ana solat 5 waktu di as-syakirin... paksa datang qiam seminggu sekali di masjid as-syakirin..paksa rajin menghafaz al-quran, zikir dan sebagainya..paksa,paksa dan paksa..tidak ada istilah mendidik pada ana..tak berkesan..

akhirnya ana mahu jadi seperti sahabat...abu dzar r.a. yang tidak takut dan tidak akan takut akan celaan pencela...itu zaman kegemilangan ana...sekarang? nak qiam pun payah..dekat2 nak subuh baru bangun nak qiam..mana sempat..

jarang ana duduk luangkan waktu untuk menghafaz apalagi suruh sahabat2 tasmi' bacaan..
tapi zikir tak ditinggalkan..alhamdulillah..kerana jika kita tak mampu buat semua, jangan tinggalkan semua..

impian ana dah tercapai 3 out of 6..

1. nak memiliki islamic identiti
2.nak ada sahabat2 dari sekolah agama dan soleh wa musleh
3. nak jejak kaki ke sekolah pondok

itu yang dah tercapai..ada 3 lagi..insya Allah untuk ana capai..ana tak kira mustahil ke tak mustahil tapi ana nak juga...walaupun memang tak dapat..tapi biarlah kita tegas dengan diri agar kita dapat capai juga...

4. nak jaga mama and abah hingga akhir hayat mereka atau akhir hayat ana
5. nak dikuburkan di perkuburan baqi' atau menjejak kaki ke sana..
6. nak bertemu Allah dalam keadaan tersenyum gembira, penuh cinta dan rindu..berada sebaris dengan para rasul di akhirat kelak agar ana dapat menatap wajah mereka semuanya, nak bersama sahabat2 dan orang2 tersayang dalam golongan orang2 beriman dan nak melihat Rasulullah tersenyum pada ana kerana redha dan gembira dengan segala yang ana lakukan untuk Islam...

bila adik khidir soalkan pada ustaz..adakah ikhlas bila kita pohon syurga sebagai ganjaran?
ustaz kata hanya orang2 yang imannya level tinggi je yang tak hiraukan syurga kerana mereka terlalu rindu nak bertemu Allah..pada mereka..mereka hanya nak bertemu Allah dalam keadaan bahagia..

ana?

ana jarang doa mintak syurga...ana tau ana tak layak..makanya ana hanya mahu bertemu kekasih ana itu dalam keadaan gembira, penuh perasaan cinta dan rindu..sambil tersenyum...hanya itu yang ana mahu...

tapi ana bukanlah memiliki iman yang tinggi macam para wali...

syukur dikurnia sahabat yang soleh wa musleh..ana khuatir jika di akhirat kelak ana tak dapat bersama mereka..

ana ni dulu jahat orangnya..masih lagi jahat dan hamba yang sangat hina..tapi ana takkan menyerah..biarkan sejarah itu luput dari ingatan..ana nak jadi individu baru..seperti Umar al khattab r.a yang sangat ana kasihi..dulu dia pernah membunuh tapi akhirnya dia menjadi pembunuh orang2 yang menentang islam..sungguh Allah memuliakan sesiapa sahaja yang dikehendakinya...

hm~ nak ke masjid as-syakirinlah..hari ni penat sungguh..mungkin penat fikir pasla viva...

tapi kelakar hari ni bila kak ema, amir anuar dan sahabat ana di kg nakhoda , selayang dikelirukan oleh ana..kecuali amir anuar..kak ema lagi lah pulak...

kak ema tanya, QS 33 surah ape..ana kate surah nuh..huhu..jauh betul tersimpang..
amir anuar kate as-sajaadah
sahabat di selayang kata al ahzab..akhirnya memang benarlah al-ahzab

yang ana ni rupanya tersilap..ana hafaz annur ayat 31..ana tersilap sangka surah annurr surah ke 31..hm~

wallahu ta'ala 'alam..

-HiDayAh-

Saturday, September 12, 2009

:: bubur lambuk =) ::

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
selawat dan salam buat junjungan mulia, Muhammad SAW, keluarga serta para sahabat dan para anbiya' seluruhnya..

salam alaik..

hari ini dalam sejarah..=) huhu
moga hari ini menjadi sejarah..titik tolak kepada satu perubahan besar..perubahan ke arah menjadi hamba yang sangat mencintai Allah dan mengasihi Rasul..sanggup berkorban segalanya hatta nyawa sendiri untuk memastikan kemenangan Islam..

pagi tadi agak lambat bangunnya..akh hafiz dah bagi mesej (nak bagi cd cinta sempurna - drama dari titipan pena ustz hasrizal ) pun ana masih bermalas-malasan lagi..sahur pagi tadi pun makan mee segera perisa tom yam ...sedapnya ~ !

tiba2 sahabat ana, hazirah datang bilik, barulah ana bangun dan uruskan segala hal yang sepatutnya..lepas siap segalanya, ana study balik buku Fathi Yakan 'apa ertinya saya menganut islam'..nak buat softcopy agar dapat ana bawakan dalam usroh bersama adik2..

azan zohor..ana terus ke masjid..kena lalu jalan jauh sekarang ni..dek kerana kolej nilam mengalami renovasi keseluruhannya..tapi tak mengapa ..jauh perjalanan, luas pemandangen, dapat lihat kejadian Tuhan..alhamdulillah..

tiba2 bila sampai di as-syakirin, ramai pula siswi, semuanya berbaju kurung..(jangok-jangok pulak tu..huhu =) )...ana pun buat selamba je terus masuk bilik gerakan..rupanya, sahabat-sahabat kate, kolej sektor B buat program kolej, ada masak bubur lambuk beramai-ramai...hm~ ketinggalan lah ana ni..sahabat2 ada bagi tau tapi ana terlupa..

bau bubur lambuk semerbak..satu masjid berbau..lepas tu..ana habiskan masa dengan menghafaz dan sahabat2 tasmi' bacaan ana..innalillah..banyak sungguh yang ana dah lupa...jadinya ana punhafaz kembali dua surah..al-mulk dan as-saff...

petangnya kami ke bazar ramadhan..banyak juga habis duit di sana..ana beli cendawan goreng, sunquick (my favourite =) ) dan ikan pari bakar (terliur tengok orang tu bakar.. huhu )

lepas tarawih, ana dan hazirah ke bilik KP..berjumpa dengan Miss Rafeah..alhamdulillah..banyak sungguh info yang ana dapat, kongsi dan beri..semuanya berkaitan pelajar,, kerjaya dan kehidupan serta hal2 agama..

balik, tolong pula pimpinan PERMAS cuci pinggan mankuk serta periuk2 (huhu) kat belakang masjid..kemas stor sikit dan terus masuk kemas2 barang nak balik..tak sempat join tadarrus..

hari ni saje banyak sangat ilmu yang ana dapat..sempat juga muhasabah diri...ana rase syukur sangat di kurnia sahabat2 yang soleh wa musleh yang sentiasa menjaga ana..dan sahabat ana di kampung nakhoda juga ada pesan..sentiasalah berada bersama golongan soleh wa musleh..moga kita sentiasa terdorong ke arah menjadi seperti mereka...

lepas zohor, ana dengar seseorang tu ke klinik..sakit lagi ke? hm~ sakitnya datang lagi..sakit pinggang..risau juga ana takut2 makin teruk..moga cepat sembuh..ana sendiri beberapa hari ni memang tak sihat, moga Allah sembuhkan cepat agar dapat perform well untuk pre- VIVA khamis nanti...

semester ni sangat2 memuhasabah kan diri..dengan suara yang tenat (ala2 ella..haha)..dah 3 bulan barangkali..masih begini..adakalanya sukar untuk ana bace al-quran..tapi syukur, tak pula menyebabkan ana malas baca al-quran..

kak aisyah ada telefon ana tempoh hari..dia tanya..suara ana ni bila nak elok..hm~ kata ana pada kak aisyah..mungkin ini bala dari Allah..dan mungkin juga tarbiyyah darinya..selagi mana ana tak cakap perlahan2..selagi tu barangkali suara ana tak elok...baru2 ni..ana di uji lagi..lepas ni ana kena kurang kan cakap...bila ana cakap je ana terus di uji...

hari tu ana kate tentang ponteng kelas pada adik2 dan sahabat2 dalam usroh..nak dikatakan, Allah nak uji...esok paginya ana terjaga hampir pukul 8..jawabnya ana tak pergi kelas..walhal malam tu ana dah pesan pada sahabat2...pegi kelas ni tanggungjawab..nanti dituntut di akhirat..sahabat ana di kg nakhoda, selayang pernah kata pada ana..kalau rasa2 boleh jawab kat akhirat nanti, pontenglah..hm~ ana pulak yang ponteng kelas..bukan tu saje..bila ana tegur atau nasihat orang..lepas tu mesti ana akan diuji dengan apa yang ana katakan...subhanallah..

syukur masih di uji..tanda kasih dari ILLAHI..makanya lepas ni ana kena kurangkan bercakap..tapi tak bermakna kena kurangkan menegur kemungkaran atau kesalahan...

dah lewat ni...NAK BALIK KOLEJ LAH...

-HiDayaH-

Thursday, September 10, 2009

:: isy..! ape ni? ::

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
selawat dan salam buat rasul junjungan, sahabat serta keluarga dan seluruh para anbiya'

'isy..!ape ni?'
' lantak diaorang lah, kita orang nak buat kerja je hidayah...'

hm~ malam tadi waktu nak siapkan project paper - VIVA- , salah seorang dari group member ana minta ana call dia..katanya ada problem dengan softwear Metastock yang kami gunakan untuk buat report seterusnya in company analysis : Technical Analysis...subject yang paling ana minat dan suka dalam bidang investment..

technical analysis ni kita buat analysis graf stock price untuk kenal pasti signal untuk buy or sell stock berdasarkan atau berpandukan key indicators or advance indicators..nak di jadikan cerita..kawan2 ana tu ada problem nak create graf untuk buat analysis..price yang diaorang ambil dari microdoft excel, bila masuk dalam metastock downloader, jadi rm 1000 semuanya untuk 5 tahun.

jadi mereka call suruh ana pi kat tempat mereka suruh solve the problem..hm~ ana pulak balik awal dari tarawih malam tadi..tak join tadarrus ( rasa rugi tapi nak buat macam mana)...jadi dah tukar pakaian..dah dekat pkul 1 pagi kot..diaorang suruh ana pergi kat diaorang, kat dataran NR depan masjid as-syakirin..hm~ ana keberatan tapi ana dah nak bersiap..teman ana yang tengah siapkan technical dengan ana kat bilik ana larang ana pergi..dia suruh call je..jadinya ni lah nak cerita..waktu ana call mereka yang kat dataran NR tu...

ana memang sangat suka technical jadi ana tau lah nak buat macam mana (bukan nak berlagak tapi tau lah sikit2)..mungkin sebab ana nak sambung study pun dalam bidang technical dan nak kerja as a technical analyser kat brokerage firm nanti..insya Allah..

ana suruh diaorang datang ke bilik ana sebabnya dataran NR tu jauh dari kolej ana dan malam sebelumnya, waktu balik discussion dengan sahabat2..ada anjing pulak kat kolej nilam..jadi ana ni agak keberatan..mereka pilak ada kereta..apa salahnya mereka datang ke bilik ana..rase ana patutnya gitulah..kita nak belajar sesuatu bukan murabbi yang cari muridnya..

ana pun call... terkejut ana bila mereka kate nak pi rumah si 'R' (seorang siswa dalam kelas kami)...ana pun kate lah mana boleh pi rumah sewa budak lelaki..diaorang kate bukan nak pi rumah si 'R' tapi nak pi rumah si 'Q' (seorang siswi kelas kami...) tapi si 'R' n the gang ( kawan2 lelaki si R) lepak kat rumah si 'Q' buat sama2..

'astaghfirullah hal'azim...mana boleh macam ni...' kata ana
'korang jangan main2...si 'Q' tu duduk dengan family dia ke?'
'taklah, rumah sewa'
'eh..mana boleh lelaki pergi rumah perempuan..rumah sewa pulak tu'
'lantak diaoranglah..nak buat kerja je kot'

subhanallah..ana dah tak tau nak cakap ape..ana pun mintak diaorang datang bilik ana lagi sekali..diaorang taknak..ana larang ke rumah sewa tu pun diaorang tak nak dengar..makanya dah habislah tanggungjawab ana..tapi ana ni sahabat..takkan nak biar kawan2 macam tu...sepanjang malam ana dok fikir..sempat juga doa moga tak de apa2 yang berlaku..dalam bulan mulia ni

ana pun minta pendapat sahabat2 lain..hm~ mereka pun buntu cari jalan penyelesaian..ikut hati ana..nak je ana bagi tau uks pasal hal ni..biar uks yang buat keputusan...tapi tak sampai hati pula..

jadi pagi tadi pi kelas..ana tak duduk dengan diaorang..tetiba diaorang panggil..ana tanya..diaorang dah buat sampai mana..katenya satu pun belum buat lagi..
innalillah..kan malam tadi kata nak buat kat rumah sewa...? apa jadi?

kate mereka tak dapat buat ..tak tau nak solve problem tu macam mana...

hm...tak taulah nak cakap macam mana tapi kan lebih aula tanya pada yang dekat..hindari lagho...keadaan di rumah sewa tu..pada pendapat ana berdasarkan apa yang ana dengar..adalah mendekati perbuatan zina..Allah SWT berfirman dalam surah al-Isra' yang bermaksud:

'dan janganlah kamu menghampiri zina. sesungguhnya ia adalah seburuk-buruk jalan'

wallahu ta'ala 'alam...

yang baik kita jadikan iktibar..yang hburuk jangan pernah fikir nak ikut..

-HiDayaH-

ps : sempat pulak ke cc, walhal viva : technical analysis tak siap lagi..esok kena hantar befoire 12...Moga Allah permudahkan..

Wednesday, September 9, 2009

:: tak berbuka .. ::

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih..

selawat dan salam buat junjungan mulia Rasulullaha SAW, keluarga dan sahabat serta para anbiya' seluruhnya..

salam alaik..

semua orang tengah makan kat luar..berbuka puasa tapi ana kat dalam as-syakirin..
buat ape?

insya allah..mengaji..

bukan apa tapi ana nak cuba try test tak manja kan perut ni dengan kekenyangan..cukuplah sekadar kuih muih..Rasulullah SAW dan para sahabat pun pernah sampai tak makan apatah lagi kita? bukan tak makan tapi dah sampai tak larat nak makan dah ni..pastu membazir..

bukan ana tak syukur dengan rezeki yang di beri tapi nak latih diri..para sahabat dulu pun bukan orang miskin..mereka orang kaya raya dan mereka sanggup sedekah segala harta ke arah fisabilillah untuk memastikan dakwah berlangsung tidak putus..

kita?nak korban makan pun tak boleh..ada antara sahabat2 yang nak korbankan masa untuk usroh pun tak sanggup..bile di ajak usrah kata ada banyak assignment la..nak hantar esok lah..segala...

di mana kesudian kita untuk berkorban demi Islam?

tapi bukan nak membangga diri kata ana buat semua tu..ana pun kadang2 sibuk sampai terlupa segala perkara berkenaan tanggungjawab ke atas PMI..apatah lagi ana dipertanggungjawab untuk buat risalah persatuan..semmester lepas je langsung tak keluar risalah persatuan..
sem ni? wait and see..huhu..baru 4 yang diterbitkan...insya allah..upcoming risalah akan diperhebat dengan kisah2 sirah dan barzakh..

insya allah..

-hiDayaH-

madrasah ramadhan : madrasah tarbiyyah yang gagal???

dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Pengasih..

selawat dan salam atas rasul junjungan, para nabi, keluarga dan para sahabat

salam alaik sekali lagi...

mungkin apa yang ana nak katakan ni akh hafiz dah sebutkan dalm blognya..(silalah kunjungi blognya..lebih banyak ilmu dari blog ini yang tak seberapa..)

tapi benarlah apa yang di katakan oleh sahabat ana tu..kita gagal ISTIQOMAH!

Ramadhan bulan yang mulia (semua orang pun tahu ~) dan merupakan bulan istimewa yang sangat menkjubkan..di mana di bulan inilah menunjukkan dan membuktikan Allah SWT sangat kasih dan memahami kita..

betapa kasihnya Allah terhadap kita sehingga menyediakan satu bulan yang khas agar kita dapat perbaiki diri, peribadi dan ummah..tapi fokus utama adalah diri kita..malah dalam bulan mulia ini juga amar makruf nahi munkar terlaksana dengan mudah..bukan nak kate amar makruf nahi munkar tu mudah tapi dipermudahkan oleh Allah SWT di mana dalam bulan ini Allah SWT melembutkan hati hamba-hambanya menyebabkan mudah untuk mereka teriuma hatta teguran sekalipun..dan Alllah tarbiyyah kita agar kita jadi orang-orang yang sabar (macam dalam blog sahabat ana - ibnu soleh..)..makanya di bulan2 lainnya..jika kita tegur kesalahan, orang cepat melenting, (kita pun sama jugak) tapi Allah muliakan hamba-hambanya dengan menjadikan setiap orang itu cenderung kepada sabar..malah bukan sabar je..amalan2 lain juga..cenderung ke masjid dan musolla..cenderung solat sunat dan qiamullail, sedekah dan berkata baik serta husnu dzon..subhanallah...ambillah iktibar! ( teguran dan ingatan untuk diri ana juga)

hebatnya Ramadhan bila mana manusia itu jadi cenderung ke arah agama..cenderung ke arah kebaikan dan cenderung mengenal dan merapatkan diri dengan ALLAH SWT..subhanallah...nak dikatakan , malam tadi ustaz yang berceramah di masjid as-syakirin..ustaz zainuddin (tak silaplah..ustaz baru dan tak kenal sangat) menceritakan kehebatan bulan Ramadhan..penyampaian nya sangat menarik..kelakar pun ada..tapi nak dikatakan ceramahnya malam tadi membuka mata dan minda ke arah memahami dan mencintai ALLAH sekaligus walaupun ceramah itu berkisar tentang Ramadhan dan nuzul Quran..

hebatnay ramadhan..eh bukan ..menakjubnya Ramadhan bila Allah umpan manusia..hamba-hambanya dengan makan..waktu sahurlah ye..bukan lunch..umpan dengan sahur di waktu sepertiga malam hampir berakhir..makanya..umat Islam sekaligus akan bangun di sepertiga malam untuk tuanaikan solat sunat dan menghidupkan malam..(ana dah terlepas dua-tiga malam dah tak qiam..ketiduran hingga subuh..penat..habis discussion pukul 1 lebih)

diumpannya manusia dengan makan..andaikata manusia ini sahurnya Allah tentukan agar solat sunat 4 rakaat..pasti ramai yang takl sahur..itu solat..andai di umpan dengan membaca alquran? sama kot..ramai yang tak bangun..wallahu 'alam..dan manusia ni hakikatnya suka makan..(ana lah tu) huhu..maka memang tepatlah..dan habis sahaja sahur, ramai yang cenderung untuk solat subuh berjemaah dan bertadarrus atau tilawah..subhanallah..itu semua tazkiyyatun nafs...penyucian jiwa..maka pohonlah Hidayah dan Tufiq dari Yang Maha Pengasih sebanyak mungkin di bulan Ramadhan...

dan lagi..manusia atau ramai orang boleh membaca atau mengaji Al- Quran tanpa jemu dan ada yang sampai manghabiskan banyak masanya untuk tadarrus atau tilawah..rajin menghafaz al-Quran dan meneliti tafsirannya..pendek kata..manusia cenderung ke arah memahami wahyu Allah...subhanallah..dan banyak lagi

tapi sukarnya bila... ramadhan berlalu pergi..ramai yang akan menangisi pemergiannya..kerana rindu..dan khuatir tidak dapat berjumpa lagi bulan yang penuh rahmat, nikmat dan kasih sayaang Illahi ini lagi pada tahun akan datang..ya..benar..bimbang hatinya berubah arus..Istiqomah bukan mudah..perlukan kekuatan dan pengorbanan serta kesudian untuk melakukan pengorbanan selain kekuatan pendirian..

indahnya Ramadhan jika kita menjadi individu yang lebih abik selepas pemergiannya..dan ralatnya ramadhan kita bila kita tidak langsung ada perubahan..

di sini alhamdulillah..ada kawan2 yang free hair menutup aurat dek kerana nak menghormati bulan mulia dan tidak mahu rugi..tidak mahu Ramadhannya yang dapat hanya lapar dan dahaga (ana pun tak tentu lagi dapat apa) subhanallah..

malam tadi waktu beli makanan sahur di dataran NR di depan masjid as-syakirin, dengan ukhti suri dan sahabat lain..ada anjing pulak kat bawah kolej nilam..tergezut ana dengar salakannya..ana ni dah lah lemah semangat..anjing lah yang paling ana tak boleh sangat nak berhadapan..ana rela lari dari berjalan perlahan-lahan depan anjing tu macam Juju cakap..dia kata setiap pagi dia ke masjid memang ada anjing..Juju kate jalan slow2 dia tak kacau orang..

teringat abah kate..anjing pun takut dengan kita..Allah kan sentiasa bersama kita..Allah perlindungan mutlak kita..kenapa nak takut dengan anjing? doa moga Allah lindungi kita..takutlah pada Allah..anjing tu makhluk Allah..

hm~ Ya Allah asif jiddan..ana kelam kabut hingga terlupa pergantungan mutlak hanya padamu..dan diriku serta hatiku hanya untukmu..

~diri ini hanya milik Allah~

-HidAyAh-

:: professional vs ukhrawi ::

dengan nama Allah yang Maha Pemmurah lagi Maha Pengasih

selawat dan salam atas nabi junjungan mulia, Rasulullah SAW, keluarga serta para sahabat.

salam alaik...

ramai antara remaja muslim sekarang yang terlibat dalam bidang conventional..dan ramai juga yang terlibat dalam bidang Islam..tapi hakikatnya kita perlukan kedua-duanya..

semalam ada discussion brainstorming dengan sahabat-sahabat..dan antara permasalaha yang dibincangkan adalah masyarakat sekarang khususnya remaja yang tidak mengambil kaedah fiqh awlawiyat bila nak buat keputusan..tak kira sama ada baik - baik, buruk - baik mahupun perkara yang buruk- buruk..semuanya kena kita teliti dengan dalam berpandukan ilmu dan iman..

yang nak ana kongsi bersama adalah zaman skarang yang merupakan zaman kekeliruan ummah..
yang mana kita dapati ummah keliru dengan hal-hal berkaitan agama dek kerana enggan menjadikan al-Quran sebagai panduan hidup utama..takut dikatakan jumud, alim dan sebagainya..takut dengan tohmahan yang jika dilayan..membuang masa..hakikatnya, orang kafir di barat sana..mengkaji al-Quran..ada yang dianugerah Hidayah dari Allah..Subhanallah walhamdulillah..tapi ada juga yang menjadkan al-Quran sebagai senjata menentang kita..

tak salah kita bekerja dalam bidang professional..malah kita sangat memerlukan tenaga-tenaga professional muslim agar menyokong dan memperkukuh perjuangan dakwah alim ulama'...sebaliknya...ramai yang terleka..mungkin terlupa seketika matlamat dan tujuan hidup di dunia..kita ini mewarisi perjuangan para nabi dan rasul..apatah lagi perjuangan Rasulullah SAW..

Usah tinggalkan bidang professional semata-mata untuk berada dalam bidang dakwah..semua orang dipertanggungjawabkan atas tugas dakwah..bukan alim ulama', ustaz ustazah, budak2 PMI dan budak2 masjid sahaja tapi semua..

kelak di akhirat..bilamana Allah SWT menyoal..apakah kita menlunaskan atau menjalankan tugas2 dakwah?alamatnya kita tak mampu jawab kerana kita tidak terlibat malah yang lebih teruk..terus tingalkan bidang dakwah dan mengikut arus duniawi ..innalillah...mungkin kerana nak jadi up-to-date...nak jadi ape orang panggil..modern?lebih kuranglah..

tapi bila disoal pulak..adkah kita menyumbang pada jalan dakwah atau membantu sahabat2 yang berada di jalan dakwah? ah...parah..lagilah kita tak dapat jawab..sebab? bila kawan2 kita buat aktiviti untuk beri kesedaran dan hal2 berkaitan Palestin..kita ketawakan mereka..bila kawan buat bengkel pemantapan ibadah..kita hasut kawan2 tak payah join..bukannya nak tolong tampalkan poster ke..nak tolong hebahkan ke..perkara kecil macam tu kalau kita niatkan kerana Allah dan islam..subhanallah..Insya allah..pahala..syaratnya..ikhlas..

ana sendiri dalam bidang conventional..nak ikut..lepas grad memang ana tak nak sambung dah..ana nak pi menuntut di sekolah pondok kat kelantan..tapi bila ana fikirkan harapan ummat..ana rase biarpun berada dalam bidang conventional tapi jangan lah kita tinggalkna dakwah..sahabat ana pun ramai yang dalam bidang conventional tapi turut serta dalam agenda dakwah secara berjemaah..

mungkin Islam juga memerlukan individu yang pakar dalam bidang investment juga..memang perlu ! islam perlukan ummatnya yang beriman dan bertaqwa dalam semua bidang agar kita sekali lagi kuasai dunia dengan islam...macam lagu adkah kau lupa nyanyian kumpulan alarme tu...sunguh memotivasikan diri lagu tu...Islam bukan hanya perlukan pakar2 dalam bidang fiqh, usuluddin, wahyu, syari'ah cuma tapi juga dalam bidang guaman, kedoktoran dan pendidikan serta banyak lagi agar Islam itu dapat kita laksanakan dalam seluruh bidang as a whole..

insya Allah..ana akan sambung juga study dalam bidang investment cuma jika cukup dana..bidang investment hanya ada di Australia..moga Allah permudahkan dan moga Allah sentiasa di dalam dir, hati, dan minda .. agar setiap waktu, saat dan detik yang berlalu, semuanya kerana Allah dan dengan mengingati Allah..

letih~ menaip..=)

salam alaik...

-hIdaYah-

~ sedih ~

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi maha Pengasih..

selawat dan salam ke atas nabi junjungan, keluarga dan para sahabat

salam alaik

malam tadi ketiduran tanpa sempat muhasabah diri..malam tadi lepas discussion dengan sahabat2..balik singgah kat benteng mutiara..beli makanan..makanan yang mengingatkan ana saat ana kecil..saat abah n mama susah..bila renung kembali...subhanallah..terima kasih atas kasih sayangmu, kami sekeluarga hidup..mewah..dari segi perbelanjaan, walaupun nak dikirakan duit gaji abah tu sebenarnya tak berapa sangat..pegawai polis..pegawai rendah je kot//tapi alhamdulillah..tak pernah pula tak cukup, malah abah boleh kirim duit kat kami tiga beradik( akhi, ana dan farah) bila kami pulang..akhi memang jenis tak mintak duit..tapi makin dia diam..makin abah ngan mama risau..abah ngan mama sampai tak tahu nak bagi berape..sampai abah ada satu ketika bagi dia RM 200..bahnyak tu..huhu (n_n)... ana sendiri yang paling banyak abah bagi RM 100 tapi tu pun ana keberatan..abah selalunya bagi RM 50 je bila balik..kadang2 ana keberatan nak balik sebab abah pasti bagi duit..nanti saudara mara kate ana suke mintak duit..sedangkan abah kate...abah mampu dan tu tanggungjawab abah..

hm...ya Allah..anan ni boros...ukm sendiri pun cakap gitu bila satu ketika dia pernah bace tangan ana..dia kate ana boros..tapi semester ni banyak betul pakai duit..cepat sekali keringnya akaun maybank ana ... mujur ada backup..syukur..tapi tu pun sampai kena marah kot dengan mak saudara bila dia dengar..hm..

semalam p\beria benar nak ke masjid subuh berjemaah..tapi dok risau anjing2 yang banyak selalu lepak kat tempat laluan muslimat..hakikat lah ana ni memang seram dengan anjing..menggigil dengar salakannya..dari jauh dah rase nak lari..mungkin waktu dulu mase teman mama jual nasi lemak kat Temiang, pernah kena kejar anjing..haha..

sedih...nape ye?

sedih bila sahabat2 sampai hati buat ana gini..ana rase bersalah sangat dengan seseorang yang ana harapkan untuk bersama melyari bahtera pernikahan.. silap ana juga..tak jaga sir dan tak pegang kuat2 konsep hazar..dan silapnya..ana ni banyak dosa..tak layak untuk seseorang yang selalu berdamping dengan masjid dan al-Quran..

tapi ya Allah..andai dia untukku maka satukanlah hati kami keranaMu..dan jika dia bukan dicipta untukku maka jauhkan kami dan hubungkan kami dengan hubungan persahabatan..

ya Allah..ana redha dengan segala ketetapan..walau apa pun tohmahan dan dugaan..ana tetap mahu seperti hambamu Abu Dzar..'aku tidak takut akan celaan pencela' .. Dan selagi ana bernafas, selagi itu ana akan berusaha menjaga hati sahabat2 walau perlu korban kebahagiaan sendiri..kerana mereka itu orang2 soleh ya Allah..

-maaf sangat pada seseorang yang ana sayang..hidup ini susah..bukan nak fikir kita je..hakikatnya ana banyak salah pada dirinya..biar lah ana mencintai Allah sebenar-benarnya dahulu sebelum di anugerah seorang teman didunia..-

Tuesday, September 8, 2009

:: faham atau buat buat tak faham? ::

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi maha Pengasih

selawat dan salam buat Rasul junjungan mulia, Muhammad yang terpuji, sahabat, kaum keluarga serta seluruh nabi dan rasul..salamun alaik..

dua minggu lepas, ana present subjek biz development..yang lecturernya sangat lah baik..sangat2 baik sampai student ambil kesempatan..ada yang pernah datang kelas sekali dua je..hakikat lah..manusia memang salah satu sifatnya suka ambil kesempatan..

'halal products ; how much do we concern' ..

ana present tajuk ni..nak berkongsi info tentang keadaan muslims dietary kat Malaysia ni yang dah banyak sangat unsur-unsur syubhah dan ada pulak product yang haram kita guna tapi kita tak perasan. dan bagi guidelines tentang pilih product..

pasal tajuk ni tak banyak sangat kontroversi..tapi...yang jadi hangatnya presentation tu bila ada yang mempersoalkan tentang produk2 yang ana sarankan untuk boikot..time tu ana disoal macamlah ana pulak wakil JAKIM dan PPIM..

antara yang ana rase hairan dengan persoalan yang dikemukakan oleh kawan2 classmate ana, tentang coke @ coca cola..tu lah..kawan2 ni..tempoh hari ada wakil dari JAKIM datang mereka tak pi dengar pulak ceramahnya..speaker tu dah terangkan segalanya yang berkaitan coke ni..tentang mudharatnya kepada kesihatan dan tentang kandungannya yang syubhah...

bila ana katekan tentang kandungan alkohol yang terdapat dalam coke..hm.. macam2 soal pulak yang keluar sampai ana naik angin pulak..mujur Allah di hati..dapat ana kawal diri.. pastu, ana pula disoal..apa pandangan ana tentang coke..

pastilah haram!!!!!

'saya dah tinggalkan coke bertahun-tahun, tak mati pun tanpa coke..pada saya coke haram kerana, ianya product amerika, dan amerika bagi dana untuk tentera Israel membunuh saudara-saudara ana di Palestin. saya tak mahu disoal di akhirat kelak sebagai salah satu yang membantu pembunuhan saudara seaqidah sendiri'

mana mungkin anan akan minum coke..tapi adakalanya ana guna juga barangan amerika..tapi ats dasar, masih belum ada lagi produk yang lebih baik..masih menunggu produk muslim keluar menggantikan produk2 yang ana guna..

nak di katakan..ada pulak yang soal tentang ulama'..berpeluh ana nak jawab..hm..ini bukan perkara main2..lagi2 bila kita sentuh soal agama...kalau tanya tentang investment masih mampu ana jawab..ini soal agama dan syari'ah..

apa apa poun teruskan boikot..jangan kita hangat2 taik ayam je..pada kawan2 ana yang backup sangat syarikat coke tu dan masih berkeras nak minum coke, mcd dan sebagainya..ntum fikirkan baik2 ye..ana tak mahu ntum mterus-terusan menjadi penyumbang kepada kejayaan Yahudi dan rakan-rakan mereka menjatuhkan Islam...

KEEP BOYCOTTING PRODUCT US, ISRAEL AND THEIR FRIENDS..KEEP DONATING TU PALESTIN

~sedihnya dengan masyarakat yang sesetengahnya mempermainkan dan mengejek2 aktivis2 yang memperjuangkan kebebasan palestin yang merupakan perjuangan agama~

-nhr-